Meld je nu aan en krijg direct toegang tot alle geweldige webinars. En voor slechts 20 euro per jaar krijgt u toegang tot meer dan 140 trainingen!
Al meer dan 15.000 ondernemers gingen u voor!
Partnerblog: Freelance uurtarieven 2023: een overzicht
Wat kost een freelancer nu in 2023? Een freelance uurtarief hangt af van veel bijkomende factoren. Hoe wordt het uurtarief van een freelancer precies opgebouwd en hoe kun je als opdrachtgever een realistisch budget bepalen? In deze blog vind je antwoorden op al deze vragen én krijg je inzicht in de huidige uurtarieven van freelancers binnen de verschillende vakgebieden.
Opvallend: de gemiddelde freelance uurtarieven zijn deels gelijk gebleven in 2023
Twijfel je als freelancer aan de hoogte van je uurtarief? Of ben jij als opdrachtgever wel realistisch over het uurtarief voor jouw openstaande freelance opdracht? Om je houvast te geven in de wereld van freelance uurtarieven hebben we onze nieuwe gemiddelde freelance uurtarieven, gebaseerd op 50.000+ freelancers, binnen Jellow voor je in kaart gebracht. Voor inhurende opdrachtgevers kan dit een handig hulpmiddel zijn. Wanneer je een realistisch uurtarief voor ogen hebt, zal dit namelijk positief bijdragen aan je zoektocht naar een passende freelance kandidaat.
Een van de belangrijkste conclusies is dat de gemiddelde freelance uurtarieven het afgelopen jaar niet zijn gestegen of grotendeels gelijk zijn gebleven. Met betrekking tot de huidige inflatie van ruim 10% is dit opvallend aangezien de inflatie door veel producenten en dienstverleners wél is doorberekend in hun producten of diensten. Maar binnen alle vakgebieden binnen Jellow zien we dat de meeste freelancers zich niet wagen aan het verhogen van hun uurtarief.
Hoe wordt het uurtarief opgebouwd?
Het uurtarief van een freelancer hangt af van meerdere factoren. Daarom is het goed om je als opdrachtgever niet alleen te laten leiden door het uurtarief bij het kiezen van een geschikte freelancer. Een freelancer die meer ervaring heeft met een hoger uurtarief, kan een opdracht vaak in kortere tijd afronden dan een freelancer met een lager uurtarief en minder ervaring. Dit kan dus betekenen dat je evenveel betaalt voor een opdracht maar de duurdere freelancer dit in kortere tijd kan afronden.
1. Specialisaties, werkervaring en niveau zijn belangrijke factoren
Daarnaast is het goed om rekening te houden met specialistische kennis van een freelancer. Van een freelancer met specifieke kennis, kun je een hoger uurtarief verwachten. Hij/zij is de specialist en heeft zich verdiept in de materie. Deze freelance specialist kan jouw opdracht misschien wel makkelijker en dus sneller afronden. Ook het aantal jaren werkervaring en het niveau (junior, medior of senior) spelen een rol in de hoogte van het uurtarief.
2. Werklocatie
De werklocatie kan invloed hebben op het uurtarief. Wanneer een freelancer dagelijks naar kantoor moet komen, moet je rekening houden met doorberekende reiskosten. Wel komt het steeds meer voor dat een freelancer volledig hybride werkt. Dit lees je onder andere in deze blog: woon- werkafstand freelancers vergroot door corona.
3. Lengte en inhoud van de opdracht
Soms komt het voor dat een freelancer bij een lange opdracht juist een hoger uurtarief vraagt. Dit voelt misschien onlogisch omdat je verwacht dat dit het tegenovergestelde zou zijn bij een goede relatie. Maar dit is juist het geval bij een lange samenwerking, omdat een freelancer anders het tarief zou verhogen bij de volgende opdracht. Alleen is die gelegenheid er niet bij een langere opdracht. Vaak staat dit vermeld in het contract of de overeenkomst waar het zit verwerkt onder de noemer ‘inflatie’. Eigenlijk is het vergelijkbaar met een vaste werknemer die na langere tijd samenwerken ook een loonsverhoging verwacht.
4. Schaarse freelancers vragen een hoger uurtarief
Daarnaast zal een freelancer met een schaarse expertise, denk bijvoorbeeld aan een freelance developer, zijn/haar uurtarief hoger inzetten omdat er veel vraag naar is. Dit betekent voor die freelancer: kiezen voor het beste aanbod. Als opdrachtgever moet je vervolgens concurreren door een aantrekkelijk aanbod te doen en betaal je al snel een hoger tarief dan je van tevoren in gedachten had. Wanneer vraag en aanbod ver uiteen liggen heeft de marktwerking dus een sterke invloed op de prijs.
De gemiddelde freelance uurtarieven per vakgebied
Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde freelance uurtarieven 2023 bij Jellow per vakgebied gebaseerd op aantal jaren werkervaring van 0-2 jaar, 2-5 jaar, 5-10 jaar, 10-20 jaar en 20+ jaar.
In de onderstaande tabellen vind je de gemiddelde uurtarieven binnen de vakgebieden development & IT, marketing, communicatie & sales, constructie, juridisch, finance, industrie en onderwijs & training, hr management, design en management.
Let op! Deze data bestaat uit gemiddelden. Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op het uurtarief van een freelancer:de vraag vanuit de markt, de vaardigheden het specialisme van de freelancer, of de complexiteit en duur van de opdracht.
Hopelijk heb je nu een betere indicatie van de gemiddelde freelance uurtarieven binnen de zakelijke dienstverlening. Besef wél dat het een gemiddelde is en dat er altijd meerdere factoren een rol spelen in het bepalen van het uiteindelijke uurtarief. Wel kan dit een fijn hulpmiddel zijn bij het onderhandelen over een uurtarief.
Deze blog is geschreven door onze partner:
Toelichting Boostz-abonnementen:
Meld je gratis aan en kijk alle webinars terug. Voor 20 euro per jaar krijg je ook toegang tot alle videotrainingen en collectiviteitskortingen voor verzekeringen voor ondernemers. Al meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor!
GRATIS
EN NERGENS AAN VAST
Direct toegang tot alle webinars en challenges
Toegang tot alle videotrainingen
Premiekorting bij meerdere AOV verzekeraars
Toegang tot 2 (live) ondernemer events
Met 5 accounts toegang tot de videotrainingen en events van Boostz